tilinpaatoksen-muistilista

Tilinpäätöksen muistilista

Vuodenvaihde on suurimmalle osalle yrityksistä ajankohta, jolloin päätetään kuluva tilikausi. Se ei kuitenkaan koske kaikkia, sillä osa yrityksistä päättää tilikautensa jossain toisessa kohtaa vuotta. Siihen valmistautuminen kannattaa kuitenkin aloittaa hyvissä ajoin, jotta se saadaan hoidettua mahdollisimman hyvin ja ajoissa kuntoon.

Tilinpäätös on tilikauden laskelma, joka kertoo yrityksen tuloksen ja varallisuusaseman. Yrityksen tuloksen oikein kirjaamiseksi, on myynnin ja kulujen kohdattava. Tämä tarkoittaa sitä, että kulut on kohdistettava aina oikean kuukauden mukaan ja yritykselle syntynyt myynti on laskutettava tilikauden päättymiseen mennessä. Laskutus kytkeytyy oleellisesti myös verotukseen, ja tästä syystä kaikkien aineistojen toimittaminen kirjanpitäjälle ajoissa on tärkeää.

Mitä yrittäjän on tehtävä?

Yrittäjän on toimitettava kirjanpitäjälle kaikki päättyvälle tilikaudelle kuuluva aineisto, joka vaikuttaa tilinpäätökseen. Aineistoksi kuuluvat niin laskut, kuitit kuin muut kirjalliset dokumentit. Moni yritys toimittaa aineiston säännöllisesti kuukausittain jo tilikauden aikana, niin kuin on toivottavaa, mutta tilanne on hyvä tarkistaa vielä ennen vuodenvaihdetta. Usein esimerkiksi matkalaskut saattavat unohtua.

Jos yrityksellä on vaihto-omaisuutta kuten varasto, on sen arvo selvitettävä tilinpäätöstä varten. Varastossa olevasta omaisuudesta pitää tehdä päivätty ja allekirjoitettu luettelo hankintahinnoin. Yrittäjän on toimitettava myös mahdolliset hallituksen kokouspöytäkirjat ja muut asiakirjat, jotka liittyvät yrityksen liiketoimintaan.

Yrittäjän on hyvä tarkastella tilikauden tulosta jo ennen tilinpäätöstä ja tarkistaa muun muassa maksettujen ennakkoverojen määrä. Lopullista tilinpäätöstä kannattaa analysoida ja miettiä suunnitelmat jatkoa ajatellen aina yhdessä kirjanpitäjän kanssa.

Kirjanpitoon toimitettavat aineistot:

  • Kuitit ja muut tositteet
  • Puuttuvat osto- ja myyntilaskut
  • Matkalaskut
  • Varastoinventaario
  • Pankilta saatavat saldo- ja vakuustodistukset
  • Leasing-sopimukset
  • Kassakirjanpito käteiskassasta
  • Hallituksen kokouspöytäkirjat

Onko yritykselläsi rästikirjanpitoa ja tarvitset apua tilinpäätöksen laatimisessa? Ota yhteyttä tilitoimistoomme. Tilinpäätökseen liittyvissä kysymyksissä ota yhteys omaan henkilökohtaiseen kirjanpitäjääsi ja hän osaa neuvoa sinua henkilökohtaisesti.